Samarbeider for å gjøre Halden til verdens beste kommune på digital matsvinnreduksjon (1. august 2019)

Etter at TotalCtrl-gründer Charlotte Aschim og kommunerepresentanten kom i prat høsten 2018, begynte matsvinnballen å rulle. Nå er Halden på vei mot å bli verdens beste kommune på digital matsvinnreduksjon.

Av Mari Kristine Buckholm

– Vi har fått 1 million kroner fra Miljødirektoratets støtteordning «Klimasats» til prosjektet vårt, sier Marianne Riddervold Kahrs, seniorrådgiver for Smarte Byer & Samfunn hos Smart Innovation Norway og prosjektkoordinator for Smart City Halden.

Sammen med miljørådgiver Martine Hageengen Ringdal i Halden kommune har hun skrevet søknaden om støtte til prosjektet «Verdens beste kommune på digital matsvinnreduksjon».

– Støtten fra Klimasats skal brukes til å implementere en digital løsning som vil bidra til bedre planlegging, oppfølging, logistikk og kvalitetssikring av matproduksjon i kommunen, forteller Ringdal.

Viktig samarbeid

Det er det unge teknologiselskapet og klyngepartner i Cluster for Applied AI, TotalCtrl, som utvikler den digitale portalen som skal gjøre det lettere for kommunen å redusere matsvinn.

– Vår software effektiviserer matsvinnhåndteringen, noe som betyr at kommunen sparer både tid, penger og miljø. Prosjektet er rettet mot sentralkjøkken i helse- og omsorgsektoren der matsvinnet er størst, men også skoler og barnehager, forteller Charlotte Aschim, gründer og CEO i TotalCtrl.

Charlotte Aschim, gründer og CEO i TotaCtrl.

Formålet med prosjektet er å bidra til reduksjon av klimagasser og omstilling til lavutslippssamfunnet. Halden er sannsynligvis den første kommunen som tar i bruk en slik digital løsning for å få bedre forståelse av og redusere eget matsvinn.

– Halden er den første kommunen vi inngår en slik avtale med. Samarbeidet betyr mye for oss, fordi vi her virkelig får bevist at vår teknologi har en positiv effekt på trippelbunnlinjen; mennesker, planet og profitt, forklarer Aschim.

Høyt forbruk

Sammenlignet med de andre store kommunene i Østfold, har Halden et mye høyere forbruk av matvarer i sin virksomhet, og det totale utslippet forbundet med innkjøp er beregnet til 2138 CO2-ekvivalenter (=76kg CO2 per innbygger).

– Med mål om å ha vår software som en standard (mataktører må benytte vår løsning for å få godkjent anbud) er dette første steg i riktig retning. Det er mye for et selskap som oss å lære fra offentlige aktører og vi gleder oss til fortsettelsen, slår Aschim fast. Hun legger til:

– Vi skal, sammen, sikre at Halden blir verdens beste kommune på digital matsvinnreduksjon.

Møttes under Partnerkonferansen

Både Halden kommune og TotalCtrl er klyngepartnere i næringsklyngen NCE Smart Energy Markets og samarbeidet mellom de to aktørene startet faktisk under Partnerkonferansen i november i fjor.

– Halden kommune tok kontakt med TotalCtrl under Partnerkonferansen 2018. Det var starten. Underveis har Smart Innovation Norway bidratt som en fasilitator og sikret at prosessen har gått raskt og smidig for seg, forteller gründeren.

Optimaliserer matbruk

Prosjektet sparkes offisielt i gang i august 2019 og vil gå over en periode på halvannet år.

– Vi starter med å kartlegge hvordan ting fungerer i kommunen nå og hvilke behov som finnes, deretter skal TotalCtrl utvikle den digitale løsningen og tilpasse den. Vi regner med å implementere og ta i bruk plattformen våren 2020, forteller Riddervold Kahrs.

Helt konkret skal den intelligente teknologien gjøre det mulig til enhver tid å ha oversikt over hele varebeholdningen samt utløpsdato, og på grunnlag av dette foreslå matprogram og meny. Riddervold Kahrs røper at hun er full av forventning og svært spent på hvordan produktet vil se ut til slutt.

– Det er spesielt interessant fordi startup-selskapet TotalCtrl, som har vært gjennom vårt inkubatorløp, nå har blitt kjent med vår Smart City-partner Halden kommune, og sammen har de satt i gang dette pilotprosjektet. Det er veldig spennende at vi kan skape noe nytt og kanskje også kan skape noe som vil spres utover kommunens og landets grenser, avslutter seniorrådgiveren.

Nyheter

@MyDigitalCityNO : Fredag formiddag lanserte samarbeidspartnerne i My Digital City den nye storsatsingen under et digitalt #KICKOFF me… https://t.co/u6hVX6zVRz ( - 4 months ago)

@MyDigitalCityNO : My Digital City skal løse fremtidens utfordringer i samarbeid med Haldens innbyggere og næringsliv. Ønsker du å vær… https://t.co/Hins02l105 ( - 5 months ago)